Podrška

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost

Stručnjaci već dugo vode raspravu o utjecaju tjelovježbe na Crohnovu bolest. Odgovori na ovo pitanje su ohrabrujući: tjelovježba ne doprinosi pojavi upale niti je pogoršava.

Prehrana

Pravilna prehrana važna je u liječenju Crohnove bolesti. Prehrana mora biti uravnotežena i zdrava jer su organizmu potrebne važne hranjive tvari, vitamini i minerali. Crohnova bolest razlikuje se od osobe do osobe – vaša bolest ima vrlo specifičan tijek, stoga je i prehrambene preporuke potrebno posebno prilagoditi vama.

Zdrava hrana i piće

Zdrava prehrana definitivno je jako važna jer utječe na tijek bolesti. Mnogi ljudi traže informacije o prehrani na internetu i zatim je pokušavaju prilagoditi svojim potrebama.

Moja prehrana tijekom buktanja Crohnove bolesti, kod striktura crijeva i operacija

razgovarajte sa svojim liječnikom – zajedno možete izraditi plan prehrane za svaku fazu bolesti. Vaš liječnik može pomoći svojim preporukama i savjetima koji odgovaraju vašim potrebama.

Psihološke implikacije

Moja prehrana tijekom buktanja Crohnove bolesti, kod striktura crijeva i operacija

Istraživači su dugo vremena vjerovali da psihološki faktori mogu pokrenuti Crohnovu bolest. Danas se zna da ne postoji poveznica između pogoršanja bolesti i trajnog emocionalnog stresa. Ipak, znanstvenici dijele zajedničko mišljenje da faktori stresa mogu izravno utjecati na tijek bolesti.

Moja strategija samopomoći

Kad imate dijagnozu Crohnove bolesti, želite da vam dan prođe – koliko je to moguće – bez stresa i anksioznosti. Da biste to postigli, također su vam potrebni hrabrost i plan kako nadvladati bolest.

Kako se nositi s depresijom

Nije lako nositi se s problemima. Mnogi bolesnici provedu cijeli život pokušavajući pronaći pravu strategiju za nošenje sa stresom i anksioznošću.

Živjeti s Crohnovom bolešću

Živjeti s Crohnovom bolešću

Najbolji način za liječenje Crohnove bolesti je da potražite učinkovit plan liječenja, ali za nošenje s redovitim svakodnevnim aktivnostima potrebno je više od samog liječenja lijekovima. Pored toga, korisno je imati pozitivan stav, zdrav stil života i snažnu mrežu podrške.

Osnivanje obitelji – što trebam znati

Crohnova bolest obično nema izravan utjecaj na planiranje obitelji.

Moj godišnji odmor – kako se pripremiti

Jeste li mislili na sve? Jeste li se također sjetili porazgovarati s liječnikom?

Pojmovnik

Pojmovnik termina

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson