In this page

Liječenje

Crohn_Treatment_Liječenje.jpg

Crohnova bolest je kronično i doživotno stanje. Može se liječiti, ali ne i izliječiti. To znači da zahtijeva stalno liječenje s ciljem postizanja potpunog i dugotrajnog zacjeljenja crijevne sluznice jer je to jedini način da se spriječi trajno oštećenje probavnog trakta.

Liječenje Crohnove bolesti

Liječenje Crohnove bolesti može uključivati različite vrste lijekova i drugih opcija liječenja poput kirurških postupaka i terapijskih dijeta. Vaš gastroenterolog temeljit će svoj odabir liječenja na tome gdje se bolest nalazi i koliko je ozbiljna; na povezanim komplikacijama i vašem odgovoru na prethodne terapije. Dodatna psihološka pomoć ili prestanak pušenja mogu dodatno pospješiti vaše liječenje.

Terapije lijekovima

S obzirom na težinu i lokaciju upale, možemo odabrati između različitih lijekova.

Operacija

Prva terapijska opcija kod Crohnove bolesti je liječenje lijekovima. Međutim, nekim osobama s Crohnovom bolešću s vremenom postane potrebna operacija. Operacija je potrebna ako liječnik pronađe kancerozno tkivo ili moguće kancerozne pokazatelje u debelom crijevu ili lijekovi uzrokuju teške nuspojave ili su prestali učinkovito djelovati. Operacija je također potrebna i/ili ako Crohnova bolest stvara komplikacije kao što su crijevni apsces, perforacija crijeva, fistule, blokada ili opstrukcija crijeva.

Dodatne mjere

Iako psihološki faktori nisu presudni za razvoj Crohnove bolesti, mogu utjecati na subjektivno doživljavanje bolesti.