Osnivanje obitelji – što trebam znati

Osnivanje obitelji – što trebam znati

Posebno je važno da znate da Crohnova bolest nije prepreka za uspješno partnerstvo, seksualni život ili roditeljstvo. Crohnova bolest obično nema izravan utjecaj na planiranje obitelji. Relativni rizik da će vaša djeca naslijediti Crohnovu bolest, ovisno o stupnju srodstva, je između 0 i 36 posto. Stoga nemojte iz svog života isključiti ljudski kontakt ili seks, već napravite potrebne prilagodbe kako biste živjeli sretan i ispunjen život.

Kontracepcija

Želite li odgoditi planiranje obitelji, tada u principu nema zapreka za upotrebu konvencionalnih metoda kontracepcije.

Tijekom razdoblja remisije ove su metode u pravilu pouzdane. Međutim, to ne vrijedi i za akutnu fazu. Tijekom razdoblja pogoršanja, djelotvornost kontracepcijskih pilula je ograničena – između ostalog i zbog stalnog proljeva.

U svakom slučaju, preporučuje se da sa svojim liječnikom razgovarate o opcijama kontracepcije i predvidite moguće nuspojave.

Reprodukcija i plodnost

Nema općepoznatih učinaka Crohnove bolesti na plodnost muškaraca ni žena, posebice u razdoblju remisije.

Tijekom razdoblja pogoršanja simptoma, plodnost kod žena ipak može biti smanjena te će vam možda biti teže zatrudnjeti, ali to je samo privremeno.

Kod muškaraca komplikacije bolesti, poput apscesa, fistula i operacija, mogu negativno utjecati na erekciju i ejakulaciju.

Pravi trenutak?

Osnivanje obitelji i roditeljstvo jedno je od najljepših iskustava u životu. Unatoč bolesti, nema razloga da ne ispunite svoju želju zajedno sa svojim partnerom.Slijedite ovo pravilo: s medicinskog gledišta, najbolji trenutak za začeće je tijekom remisije Crohnove bolesti. U tom razdoblju plodnost nije smanjena te će trudnoća teći bez komplikacija i u pravilu ništa drugačije nego kod zdravih žena. Rizik od komplikacija, poput spontanog pobačaja i mrtvorođenja, povećava se ako je bolest aktivna u vrijeme začeća i tijekom trudnoće.

Razgovarajte sa svojim liječnikom

Začeće, tijek trudnoće ili uzimanje lijekova za Crohnovu bolest tijekom planiranja obitelji ili kada ste već trudni teme su o kojima bi žena trebala razgovarati sa svojim gastroenterologom i ginekologom.

CRO-MedEd-CD-WEB-01-3.01.2023, EM-119926

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti
Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.