Zdrava hrana i piće

Zdrava hrana i piće

Ne postoji jedinstvena dijeta ili plan prehrane koji se preporučuje kod Crohnove bolesti. Vaš liječnik ili dijetetičar mogu vam pomoći individualnim savjetima o prehrani koji odgovaraju vašim potrebama.

Što pažljivije pripremate hranu, to će ona zadržati više hranjivih tvari i vitamina. Hrana koja je pirjana ili kuhana na pari prikladnija je od pečene. Zbog kronične upale GI trakta vaše tijelo može apsorbirati hranu samo u ograničenoj mjeri. Pravilnom prehranom i pažljivom pripremom hrane možete izbjeći takve poteškoće.

Probleme možete ublažiti ako slijedite neka jednostavna pravila. Izbjegavajte kiselu, slatku, vruću ili hladnu hranu te začinjenu i masnu hranu. Prekomjerna konzumacija sirove hrane ili proizvoda od žitarica (npr. kruha od cjelovitih žitarica) također nije preporučena.

Alfa i omega: zdrava hrana i piće

Alfa i omega zdrave prehrane je dovoljan unos tekućine. Odrasla osoba treba piti barem 1,5 do 2 litre tekućine dnevno. Kod Crohnove bolesti ta potreba može biti znatno veća tijekom buktanja simptoma, posebice proljeva.

Spriječite gubitak tekućine – ostanite hidrirani! Osim zdrave prehrane, pobrinite se da također dovoljno pijete. To posebno vrijedi u razdobljima pogoršanja bolesti, kada trebate piti više od dvije litre tekućine dnevno, što je više od potrebne količine za zdrave osobe.

Pored odabira namirnica, također pazite i na svoj odabir napitaka. Gazirana, slatka i kisela pića (npr. sokovi od citrusa i limunade) te prevelika količina kave mogu uzrokovati dodatne probleme.

U raznim stručnim raspravama kliničari savjetuju da se konzumacija pića ograniči na negaziranu mineralnu vodu, blage čajeve i nekisele sokove od voća i povrća. To uključuje i napitke poput soka od banane ili kruške te čaja od kamilice. Negazirana mineralna voda osobito je dobar izvor mikroelemenata potrebnih vašem tijelu.

Opća zabrana alkohola?

Osobe koje vole popiti čašu dobrog vina ili piva mogu se opustiti. Konzumacija alkohola nije potpuno zabranjena kod Crohnove bolesti. Ali trebate konzumirati razumne količine alkohola u određenim prigodama. Ako vam se bolest pogorša, tada se morate potpuno odreći alkohola.

Što trebam imati na umu kod tjelovježbe: lijekovi, operacije i stoma

Buktanje simptoma

Tjelovježba i fizička aktivnost pozitivno utječu na Crohnovu bolest. Ipak, trebate imati na umu sljedeće: kod akutnog ili teškog pogoršanja bolesti, tjelovježba se preporučuje samo u ograničenoj mjeri. Nemojte se previše forsirati. Radite dovoljno pauza i omogućite organizmu da se odmori.

Nakon operacije

Neposredno nakon operacije trebate izbjegavati tjelovježbu kako ne biste ugrozili proces cijeljenja. Nakon operacije možete postupno povećavati vježbanje, počevši od tjelovježbe niskog intenziteta (npr. hodanja). U slučaju operacije abdomena, potrebno je dulje razdoblje bez vježbanja kako biste izbjegli postoperativnu herniju. Manje primjereno vježbanje je ono koje zahtijeva veće opterećenje trbušne stijenke ili trbušnih mišića jer može uzrokovati oštećenje (poput dizanja utega).

Stoma

Bolesnici sa stomom mogu se normalno baviti sportskim aktivnostima jer se stoma vrećica može sakriti pod odjećom, a najveća prepreka je ipak u glavi bolesnika. Uz iznimku borilačkih vještina i možda skijanja, preporučuju se sve sportske aktivnosti, poput vožnje bicikla, odbojke, tenisa, joge i pilatesa.

Uzimanje lijekova

Bez obzira na to koje sportove odaberete, uvijek u obzir trebate uzeti svoje sposobnosti! Počnite s intervalima niskog intenziteta, a zatim postepeno i polako povećavajte intenzitet ako to vaše tijelo može podnijeti i pomno planirajte pauze. Uvijek si postavljajte realistične ciljeve. Primijetit ćete da ćete s pravilnom razinom aktivnosti poboljšati svoje zdravlje i pomoći organizmu da bolje izdrži Crohnovu bolest.

CRO-MedEd-CD-WEB-01-3.01.2023, EM-119926

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti
Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.