O bolesti

Crohnova bolest (CB) je imunosno posredovano upalno stanje kod kojeg neprimjeren odgovor imunosnog sustava napada vlastiti gastrointestinalni (GI) trakt organizma, što dovodi do kronične upale crijeva. Crohnova bolest i ulcerozni kolitis zajednički se nazivaju upalnom bolešću crijeva (UBC). UBC može značajno utjecati na kvalitetu života bolesnika te može predstavljati veliko opterećenje.

Što je Crohnova bolest?

Što je Crohnova bolest?

Crohnova bolest je kronično stanje. To znači da je stalna i doživotna, s naizmjeničnim razdobljima dobrog zdravlja (remisije) i razdobljima kada su simptomi aktivniji (relapsima ili buktanjem).

Simptomi

Simptomi

Bolesnici s Crohnovom bolešću imaju više različitih znakova i simptoma koji variraju od osobe do osobe, s vremenom se mogu promijeniti, a intenzitetom mogu biti blagi do teški.

Kako dijagnosticirati Crohnovu bolest?

Kako dijagnosticirati Crohnovu bolest?

Rana dijagnoza i liječenje Crohnove bolesti jako su važni jer ova kronična bolest s vremenom napreduje i dovodi do oštećenja organa.

Izvancrijevne manifestacije Crohnove bolesti

Izvancrijevne manifestacije Crohnove bolesti

10-30% bolesnika s Crohnovom bolešću imaju takozvane izvancrijevne manifestacije koje se javljaju izvan probavnog sustava, a najčešće se vide u zglobovima i kralježnici (bol, upala zglobova – artritis), kao i u koži, očima i drugim organskim sustavima.

COVID-19 infekcije

Kako živjeti s upalnim bolestima crijeva u vrijeme COVID-19 pandemije?

Bolesnici s upalnim bolestima crijeva spadaju u skupinu o liječenim s potentnim protuupalnim i imunomodulatornim lijekovima. Samim time potencijalno spadaju u rizičnu skupinu za obolijevanje od COViD-19 infekcije.

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson