Kako se nositi s depresijom

Kako se nositi s depresijom

Nije lako nositi se s problemima. Mnogi bolesnici provedu cijeli život pokušavajući pronaći pravu strategiju za nošenje sa stresom i anksioznošću.

Posebno je važno da se ne bojite potražiti pomoć. Anksioznost i stres mogu dovesti do depresije. Nemojte dopustiti da stvari odu tako daleko. Depresija je dug i skriven proces. Postoje neki signali koji se stalno ponavljaju, a koji mogu ukazivati na depresiju. Ako se tijekom duljeg razdoblja od nekoliko tjedana osjećate tužno ili ste loše raspoloženi, imate manjak energije, gubitak interesa, osjećaje tuge ili razdražljivosti, to može ukazivati na početne znakove depresije. Prepoznajte znakove koje vam vaše tijelo i um šalju i potražite savjet od svog liječnika, koji vas po potrebi može uputiti psihoterapeutu.

Opcija liječenja psihoterapijom

Psihoterapija se bavi psihološkim i psihosomatskim problemima. Fokusira se na liječenje depresije, anksioznosti, sumnji i psihosomatskih poremećaja. Izraz „psihosomatski” opisuje principe odnosa između tijela, uma i duše. Temelji se na pretpostavci da psihološki problemi također utječu i na tijelo, gdje postaju vidljivi.

CRO-MedEd-CD-WEB-01-3.01.2023, EM-119926

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti
Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.