Moj godišnji odmor – kako se pripremiti

Moj godišnji odmor – kako se pripremiti

Većini je ljudi dugo očekivani godišnji odmor najbolji dio godine. Isto vrijedi za oboljele od Crohnove bolesti. Odmor može pozitivno utjecati na bolest i na vaše opće stanje.Planirajte godišnji odmor u skladu sa svojim preferencijama i slijedite donje preporuke:Provjerite koje lijekove morate uzeti sa sobom i kojih se važnih pravila ili ograničenja morate pridržavati. Ako planirate dulja putovanja, poput duge vožnje autobusom, pridržavajte se uvjeta čuvanja. Saznajte više o drugačijim prehrambenim navikama u inozemstvu. Informirajte se o mogućnostima kupovanja hrane kako biste prehranu mogli prilagoditi svojim potrebama. Važno je imati putno osiguranje (zdravstveno ili osiguranje od otkazivanja puta) i dobiti savjete o preventivnim higijenskim mjerama i potrebnim cjepivima. Važno je znati je li na vašem odredištu dostupna medicinska skrb, u slučaju da vam bude potrebna. Vaše osiguravajuće društvo treba vam dati podatke za kontaktiranje stranih liječnika, a također sa sobom trebate imati pismo (prevedeno na jezik odredišne zemlje) koje vam izdaje vaš liječnik.

Kao što možete vidjeti, prije putovanja puno je toga razmotreno i razjašnjeno. Također je korisno prije putovanja napraviti putnu listu za provjeru, u koju upisujete sve svoje dvojbe i kako biste ih mogli razjasniti i riješiti. Razgovarajte sa svojim liječnikom o svojim planovima i otvorenim pitanjima. Liječnik razumije vašu bolest i moći će vam dati odgovarajuće savjete kako biste bili dobro pripremljeni i proveli odmor bez problema te uživali u tom najljepšem razdoblju godine.

LISTA ZA PROVJERU:

  • Jeste li provjerili uvjete čuvanja lijekova?
  • Jeste li provjerili mogućnosti prilagodbe svoje prehrane?
  • Jeste li obavijestili svog liječnika?
  • Jeste li razjasnili sva pitanja oko putnog osiguranja?
  • Imate li pismo svog liječnika i podatke za kontaktiranje stranih liječnika?

CRO-MedEd-CD-WEB-01-3.01.2023, EM-119926

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti
Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.