Moja prehrana tijekom buktanja Crohnove bolesti, kod striktura crijeva i operacija

Moja prehrana tijekom buktanja Crohnove bolesti, kod striktura crijeva i operacija

Tijekom buktanja upale, crijeva lako mogu postati preopterećena. Liječnici savjetuju prehranu s niskim udjelom neprobavljivih tvari (vlakana) koja će pomoći smiriti upalu crijeva. Opterećenje vašeg organizma vrlo je visoko tijekom pogoršanja bolesti. Pazite da unatoč smanjenom unosu hrane konzumirate dovoljnu količinu tekućine. Odaberite napitke koji će vašem tijelu pružiti potrebne hranjive tvari i minerale. Oni uključuju nekisele voćne sokove, negaziranu mineralnu vodu i čajeve. Prehrana treba biti hranjiva. Dobri odabiri su avokado, banana i kremaste juhe.

Prehrana kod strikture (suženja) crijeva i nakon operacije

Ako je bolest kod vas dovela do strikture (suženja) crijeva ili ako vam je segment crijeva kirurški odstranjen, trebate potpuno izbjegavati neprobavljiva vlakna. Netopiva vlakna su neprobavljiva vlakna u povrću (žitarice, mahunarke, sjemenke…) i voću. Ona vežu na sebe vodu i povećavaju volumen stolice te time potpomažu prolazak hrane i otpadnih produkata kroz probavni trakt.

Unatoč pogoršanja simptoma – jedite

U fazi pogoršanja simptoma mnogi bolesnici s Crohnovom bolešću odbijaju pravilno jesti i počnu postiti. Razlozi za takvu odluku uključuju mučninu, bol i manjak apetita – to su popratne manifestacije Crohnove bolesti u vrijeme pogoršanja. To je pogrešan pristup. S jedne strane, upala u crijevima smanjuje apsorpciju hranjivih tvari, a s druge strane, stalni proljev uzrokuje gubitak tekućine i posljedično gubitak na težini i dehidraciju.Kao rezultat izbjegavanja konzumacije hrane i pića, mnogi bolesnici s aktivnom Crohnovom bolešću razviju nedostatak vitamina i minerala. Zbog toga je važno da zajedno sa svojim liječnikom ili dijetetičarom izradite primjeren individualan koncept prehrane (u obliku individualno krojenog plana prehrane ili popisa dodataka prehrani) kako biste se bolje nosili s bolešću i poduzeli potrebne mjere kada dođe do akutnog buktanja simptoma.

Vaša prehrana tijekom akutnog pogoršanja

Nakon završetka faze pogoršanja preporučuje se da ne započnete odmah s načinom prehrane kakav ste imali prije. Važno je pobrinuti se da se organizam postupno navikne na preporučeni način prehrane. Prvih nekoliko dana nakon poboljšanja iskoristite za regulaciju probave. Dajte organizmu dovoljno vremena za odmor i za prilagodbu. Ako se tijekom faze upale vaša prehrana uglavnom sastoji od tekućina, preporučuje se da vrlo polagano počnete konzumirati krutu hranu s niskim udjelom vlakana.

Preporučene vrste hrane:
Hrana koju treba izbjegavati:
Voće: oprano i zgnječeno voće poput banana, zrelih jabuka, jagoda, zrele kruške, breskvi, kivija ili manga.
Kiselo voće: kiseline u citrusima poput limuna, naranče, itd. opterećuju želudac. Isto vrijedi i za sokove od takvog voća.
Žitarice i krumpir: pšenična krupica, pir, riža i tjestenina, kuhani krumpir i knedle lako se probavljaju.
Masti i ulja. Izbjegavajte velike količine ulja, pržene hrane, masnih kobasica i mesa te majonezu.
Bjelančevine: niskomasna riba (npr. pastrva), krta govedina, puretina, srnetina ili meso peradi, meko kuhana jaja.
Slatkiši: velike količine slatkiša koji sadrže puno masti poput marcipana i čokolade. Ne konzumirajte sladila koja zamjenjuju šećer.
Pijte puno tekućine: blagi čajevi (npr. kamilica), negazirana mineralna voda, sokovi od povrća i sokovi od nekiselog voća poput jabuke, kruške i banane.

CRO-MedEd-CD-WEB-01-3.01.2023, EM-119926

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti
Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.