Liječenje psorijaze

Liječenje psorijaze

Fototerapija (terapija ultraljubičastim svjetlom) poznata je i koristi se od davnina. Izlaganje kože svjetlosti usporava rast zahvaćenih stanica kože i poboljšava stanje kože oboljele od psorijaze. Pokazalo se da sunčevo zračenje povoljno djeluje na većinu bolesnika i vidljivo smanjuje manifestacije na koži. Zanimljivo je da se fototerapija može koristiti i u bolesnika kod kojih izloženost sunčevom svjetlu može pogoršati simptome. Terapija PUVA jedina je metoda liječenja psorijaze koja kombinira svjetlosno senzibilizirajući lijek psoralen (primjenjuje se oralno) i UVA zrake. Fototerapija UVB zrakama (širokospektralna ili uskospektralna ultraljubičasta svjetlost) kod psorijaze može se preporučiti bolesnicima s psorijazom i popratnim problemima s jetrom ili očima.
Konvencionalna sustavna terapija koristi se ako liječenje topikalnim lijekovima nije uspješno. Sustavna terapija može se primijeniti injekcijama ili tabletama koje imaju opći učinak na tijelo. Konvencionalne sustavne terapije vrlo su učinkovite, no uključuju veći rizik od pojave nuspojava. Sustavni lijekovi preporučuju se bolesnicima s umjerenom ili teškom psorijazom, za vrijeme liječenja treba se redovito kontrolirati krv i krvni tlak.

Najčešće korišteni lijekovi: ciklosporin, metotreksat i retinoidi. Ciklosporin se uzima u obliku tableta. Utvrđeno je da ciklosporin smanjuje aktivnost imunološkog sustava. Metotreksat je citostatsko i imunosupresivno sredstvo. Postoji u obliku injekcija ili tableta. Retinoidi normaliziraju sazrijevanje i ljuštenje stanica kože; oni su prirodni ili sintetski derivati vitamina A.
Otkrićem bioloških lijekova ili imunoloških prilagodnika uvedene su značajne promjene u liječenju psorijaze. Preporuča ih specijalist dermatolog bolesnicima s umjereno teškom do teškom psorijazom ukoliko konvencionalna sustavna terapija nije učinkovita ili je kontraindicirana ili je bolesnik ne podnosi.
Biološki lijekovi mijenjaju imunološke reakcije tijela i ciljano djeluju na imunološki sustav. Za razliku od ostalih oblika imunosupresivnih lijekova, biološki lijekovi djeluju na ciljane puteve koji su važni kod razvoja psorijaze. Biološki lijekovi primjenjuju se putem potkožne injekcije ili intravenske infuzije. Informirajte se kod vašeg liječnika koji su biološki lijekovi odobreni za liječenje psorijaze u Hrvatskoj.

Psorijazu mogu pogoršati različiti čimbenici kao što su stres, promjena godišnjih doba, prehrana itd. Dobra je vijest da se može kontrolirati trenutačno dostupnim oblicima liječenja. Važno je zapamtiti da bi terapiju trebalo individualno prilagoditi svakom bolesniku. Ako vaša trenutačna terapija nije uspješna, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom.

Topikalni lijekovi

Liječenje topikalnim lijekovima jedna je od opcija liječenja psorijaze. Kod liječenja topikalnim lijekovima bolesnici koriste posebne formule, obično masti, koje se primjenjuju izravno na zahvaćena područja kože.

Fototerapija

Fototerapija (terapija svjetlom) poznata je i koristi se od davnina. Izlaganje kože svjetlosti usporava rast zahvaćenih stanica kože i poboljšava stanje kože oboljele od psorijaze.

Biološki lijekovi za liječenje psorijaze

Biološki lijekovi otkriće su u liječenju psorijaze koje vraća nadu oboljelima. Biološke terapije mijenjaju imunosne reakcije tijela.

Kako funkcioniraju biološki lijekovi?

Biološke terapije djeluju ciljano na imunosni sustav. Za razliku od ostalih oblika imunosupresivnih lijekova biološki lijekovi djeluju ciljne puteve razvoja psorijaze i pogodni su za dugotrajnu uporabu.

Tradicionalni kućni pripravci za psorijazu

Bolujem od psorijaze. Kako je liječiti? Koji su izazovi života sa psorijazom?

Konvencionalna sustavna terapija

Pravilo je da se konvencionalna sustavna terapija koristi ako liječenje topikalnim lijekovima nije uspješno.

Logo Janssen | Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson