open
Choose your language
Hrvatski
Hrvatski

Kako funkcioniraju biološki lijekovi?

Kako funkcioniraju biološki lijekovi?

Biološke terapije djeluju ciljano na imunosni sustav. Za razliku od ostalih oblika imunosupresivnih lijekova biološki lijekovi djeluju samo na mjesta gdje se razvija psorijaza i pogodni su za dugotrajnu uporabu. Da bi bolesnici stekli uvjete za liječenje biološkim lijekovima, trebali bi najprije proći niz medicinskih testova kako bi provjerili svoje opće zdravstveno stanje i potvrdili odsutnost tuberkuloze. Biološki lijekovi koji se koriste za liječenje psorijaze oponašaju funkcije prirodnih proteina i potiskuju imunosni odgovor tijela. Kao posljedica toga, oni sprečavaju razvoj upalnih stanja kože, a bolesnici će vjerojatno imati duže periode remisije bez simptoma.
Bolesnici potvrđuju da su učinci biološke terapije gotovo trenutačni i da im olakšavaju na dulji vremenski period. Najčešće nuspojave bioloških lijekova uključuju reakciju na mjestu injiciranja, groznicu, fluktuacije tlaka te bol u zglobovima i mišićima. Osim toga, kada se koriste duži vremenski period, biološki lijekovi mogu doprinijeti povećanju osjetljivosti na infekcije i malignih karcinoma zbog svojeg imunosupresivnog mehanizma djelovanja.

CRO-MedEd-PSO-WEB-10-3.01.2023, EM-119920

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti

Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.

POVEZANI SADRŽAJ

Biološki lijekovi za liječenje psorijaze
Tradicionalni kućni pripravci za psorijazu
Konvencionalna sustavna terapija