Tradicionalni kućni pripravci za psorijazu

Tradicionalni kućni pripravci za psorijazu

Bolujem od psorijaze. Kako je liječiti? Koji su izazovi života sa psorijazom?

Bolja kvaliteta života: kako poboljšati zdravstveno stanje kod psorijaze? Što je posebno štetno za bolesnike sa psorijazom?
Osim rane dijagnoze i početka terapije, također je važno izbjegavati čimbenike koji mogu uzrokovati psorijatične upale na koži. To pomaže u liječenju bolesti i smanjenju negativnih utjecaja na udobnost života. Ako bolesnici ne poduzmu potrebne mjere opreza za smanjenje simptoma psorijaze, bolest može uzrokovati znatno veći rizik od ozbiljnih komplikacija, uključujući hipertenziju, pretilost i dijabetes.

Psorijaza - što izbjegavati?

Ako bolujete od psorijaze, trebali biste izbjegavati niz različitih čimbenika, osobito:

 • Alkohol: učestala konzumacija alkohola može povećati rizik od psorijatičnih upala i pogoršati simptome bolesti. Štoviše, alkohol može reagirati s aktivnim tvarima sadržanim u lijekovima za psorijazu. Kao rezultat toga, učinci terapije mogu se neutralizirati ili se mogu pojaviti ozbiljne nuspojave. Pitajte svog liječnika o mogućim interakcijama s terapijom.
 • Pušenje: često pušenje ili ovisnost o cigaretama može pogoršati simptome, osobito u žena. Osim toga, pušenje je povezano s većim rizikom za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti.
 • Stres: stresne situacije kod bolesnika s psorijazom mogu pogoršati pojavu bolesti na koži. Stres, negativne emocije i svakodnevni problemi mogu izazvati izbijanje psorijatičnih upala i pridonijeti razvoju ili širenju upalnih lezija na koži. Ako niste u stanju nadzirati ili eliminirati stres i primijetili ste da vam se psorijaza pogoršava zbog stresa, posavjetujte se sa svojim dermatologom i posjetite psihologa ili psihijatra.
 • Prekomjerna tjelesna težina: bolesnici s psorijazom izloženi su opasnosti od prekomjerne tjelesne težine koja u konačnici može dovesti do pretilosti. Prekomjerna tjelesna težina može znatno otežati liječenje simptoma psorijaze, osobito u kožnim nabora, ispod ruku, grudi ili u preponama. Za bolesnike s prekomjernom tjelesnom težinom također postoji veća vjerojatnost da će razviti bakterijske ili gljivične infekcije.
 • Liječenje psorijaze također je manje učinkovito u bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom. To je zato što standardne doze lijekova nisu dovoljne za terapijski učinak u bolesnika s prekomjernom tjelesnom težinom. To se odnosi i na biološke lijekove. Stoga se osobama s prekomjernom tjelesnom težinom koje boluju od psorijaze preporuča da se savjetuju s dijetetičarom kako bi se počeli uravnoteženo hraniti.

Njega kože kod psorijaze: lijekovi koji mogu pomoći u poboljšanju stanja kože

Psorijaza može zahvatiti bilo koje područje tijela. Međutim, postoje područja kože gdje simptomi psorijaze mogu biti blaži ili teži. Važno je da se intenzitet psorijaze može smanjiti promjenama u načinu života bolesnika. Ovo su najvažnije promjene u načinu života koje mogu biti korisne kod bolesnika s psorijazom:

 • uvijek pažljivo osušite ruke svaki put kad ih operete i nanesite emolijens - izbjegavajte češanje nakon pranja kože - nemojte grepsti ni iritirati područja kože pogođena psorijazom
 • nosite rukavice prilikom obavljanja kućanskih poslova, osobito kada koristite kemikalije
 • nosite pamučne čarape
 • nosite udobne cipele s otvorenim prstima kad god možete
 • izbjegavajte grebanje vlasišta tijekom pranja kose
 • koristite kreme za sunčanje kako biste izbjegli opekline od sunca
 • svakodnevno koristite hidratantne i uljne proizvode za vrijeme i nakon kupanja, osobito nakon kupanja

Psorijaza noktiju: njega noktiju kod psorijaze – praktični savjeti

Ako su vam nokti izduženi, deformirani i bez sjaja te ako vam se pojave mrlje na noktima koji nalikuju kapljicama ulja ispod ploče nokta, možda imate psorijazu. Ako vam je dijagnosticirana psorijaza noktiju:

 • neka vam nokti budu kratki kako biste smanjili rizik od infekcije
 • osušite kožu oko noktiju svaki put kada operete ruke
 • nosite zaštitne rukavice dok radite u vrtu, kućne poslove, bavite se sportom ili bilo kakvim drugim aktivnostima
 • razmislite o nošenju cipela za vodu kad ste na plaži ili u bazenu kako biste zaštitili svoje noge i prste

CRO-MedEd-PSO-WEB-10-3.01.2022, EM-119920

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti

Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.

POVEZANI SADRŽAJ

Konvencionalna sustavna terapija
Topikalni lijekovi
Fototerapija