Konvencionalna sustavna terapija

Konvencionalna sustavna terapija

Pravilo je da se konvencionalna sustavna terapija koristi ako liječenje topikalnim lijekovima nije uspješno.

Sustavna terapija može se primijeniti injekcijama ili tabletama koje imaju opći učinak na tijelo. Konvencionalne sustavne terapije vrlo su učinkovite, ali također uključuju veći rizik od pojave nuspojava. Sustavni lijekovi preporučuju se bolesnicima s umjerenom ili teškom psorijazom. Bolesnici na sustavnoj terapiji moraju redovito kontrolirati krv i krvni tlak.

Metotreksat


Metotreksat je citostatsko i imunosupresivno sredstvo. Daje se u obliku injekcija ili tableta. Bolesnike koji primaju metotreksat treba pažljivo pratiti zbog mogućih štetnih utjecaja na jetru. Uz razumnu razinu opreza terapija temeljena na metotreksatu može brzo i značajno poboljšati simptome psorijaze. Metotreksat je kontraindiciran tijekom trudnoće (ili razdoblja u kojem pokušavate začeti), kod bolesnika s teškim zatajenjem bubrega, bolestima koštane srži i bolestima želuca uključujući vrijed želuca i dvanaesnika te kod bolesnika s infekcijama.


Retinoidi

Retinoidi se koriste u liječenju psorijaze od sredine 1970-ih. Retinoidi su derivati vitamina A koji normaliziraju proizvodnju i ljuštenje stanica kože. Postoje prirodni i sintetički retinoidi (retinol). Oralni retinoidi preporučuju se bolesnicima s umjerenim i teškim oblikom psorijaze koji ne reagiraju na druge oblike liječenja. Svojstva retinoida slična su onima vitamina A. Prekid liječenja može uzrokovati pojavu simptoma psorijaze. Retinoide ne smiju koristiti trudnice ili žene koje planiraju trudnoću u roku od 3 godine nakon primjene ove terapije.

CRO-MedEd-PSO-WEB-10-3.01.2022, EM-119920

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti

Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.

POVEZANI SADRŽAJ

Topikalni lijekovi
Fototerapija
Kako funkcioniraju biološki lijekovi?