open
Choose your language
Hrvatski
Hrvatski

Fototerapija

Fototerapija

Fototerapija (terapija svjetlom) poznata je i koristi se od davnina. Izlaganje kože svjetlosti usporava rast stanica kože i poboljšava stanje kože oboljele od psorijaze.

Pokazalo se da sunčevo zračenje povoljno djeluje na većinu bolesnika i vidljivo smanjuje manifestacije na koži. Zanimljivo je da se fototerapija može koristiti i u bolesnika u kojih izloženost sunčevom svjetlu može pogoršati simptome. To je zato što svjetiljke ispuštaju sigurne i korisne valne duljine ultraljubičastog svjetla.
Fototerapija se treba primjenjivati dosljedno i redovito, pod stalnim liječničkim nadzorom. Kao i svaka druga medicinska terapija, fototerapija može izazvati nuspojave, uključujući fototoksičnost, ubrzano starenje kože, akutnu upalu rožnice i spojnice te rak kože.
Fototerapija se kod psorijaze provodi različitim metodama temeljenim na UVA i UVB svjetlosti.

PUVA (psoralen + UVA)

Ovo je jedina metoda liječenja psorijaze koja kombinira svjetlosno senzibilizirajući lijek psoralen (primjenjuje se oralno) i UVA zrake. Bolesnici sa psorijazom uzimaju dozu psoralena i zatim odlaze na fototerapiju UVA lampom u zdravstvenom centru. Bolesniku se tijekom terapije daju zaštitne naočale. Također, bolesnicima se provjerava funkcija očiju i jetre nakon niza terapija (3-4 terapije tjedno). Kao mjera opreza koža ne smije biti izložena sunčevoj svjetlosti neposredno nakon odlaska na svjetlosnu terapiju. PUVA se obično koristi u bolesnika s 10 - 15 % ukupne površine kože zahvaćene psorijazom. Dugotrajna fototerapija povezana je s povećanim rizikom od pojave svrbeža, glavobolja, mučnine i raka kože.

Fototerapija UVB zrakama

Fototerapija UVB zrakama (širokospektralna ili uskospektralna ultraljubičasta svjetlost) kod psorijaze sigurnija je od terapije PUVA i može se preporučiti bolesnicima sa psorijazom i popratnim problemima s jetrom ili očima. Bolesnici obično doživljavaju poboljšanje simptoma nakon nekoliko tretmana UVB zrakama. Baš kao i PUVA, fototerapija UVB zrakama treba se odvijati pod liječničkim nadzorom. Izloženost UVB svjetlosti može uzrokovati spontano izlječenje crvenila kože (eritema) i svrbeža. Uskospektralna UVB terapija svjetlom valne duljine 311 – 312 nanometara smatra se najučinkovitijom za liječenje psorijaze.

CRO-MedEd-PSO-WEB-10-3.01.2023, EM-119920

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti

Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.

POVEZANI SADRŽAJ

Kako funkcioniraju biološki lijekovi?
Biološki lijekovi za liječenje psorijaze
Tradicionalni kućni pripravci za psorijazu