open
Choose your language
Hrvatski
Hrvatski

Topikalni lijekovi

Topikalni lijekovi

Liječenje topikalnim lijekovima jedna je od opcija liječenja psorijaze. Kod liječenja topikalnim lijekovima bolesnici koriste posebne formule, obično masti, koje se primjenjuju izravno na zahvaćena područja kože.

Lijekovi za topikalnu primjenu obično sadržavaju umirujuće tvari koje pomažu ukloniti blage manifestacije na koži. Da bi bilo uspješno, liječenje topikalnim lijekovima mora trajati nekoliko tjedana.

Emolijensi (masti/kreme) koje se koriste kod psorijaze

Blaga psorijaza može se liječiti proizvodima koji se nanose i masiraju u kožu kako bi se smanjili simptomi psorijaze. Među mnogim mastima i kremama koje se koriste za liječenje psorijaze, bolesnicima se obično savjetuje da odaberu pripravke koji sadrže ureju, salicilnu kiselinu, sumpor, antralin, kortikosteroide, analoge vitamina D3, ugljeni katran ili retinoide. U nastavku je opis djelovanja ovih tvari:

Ditranol (cignolin, antralin)

Sintetski derivat katrana, do 1980.-ih godina je najčešće korištena lokalna terapija u liječenju psorijaze. Danas se obično koristi tijekom bolničkog liječenja u vidu kratkotrajnog kontaktnog liječenja (20-30 minuta pa do 2 sata).
Glukokortikoidi

Lokalni glukokortikoidi ( kortikosteroidi) se danas najčešće primjenjuju u lokalnoj terapiji psorijaze, jer imaju brzo protuupalno djelovanje, kozmetski su prihvatljivi i sigurni ako se primjenjuju uz liječnički nadzor.
Nepoželjne popratne pojave dugotrajne primjene lokalnih kortikosteroida su: atrofija kože, teleangiektazije, strije te preobrazba vulgarne psorijaze u pustuloznu. Učestalost ovih popratnih pojava liječenja ovisi i o trajanju primjene pripravaka kao i o predjelu kože na kojem je primijenjen.
Zbog navedenog se u fazama pogoršanja u kraćem razdoblju (do deset dana) savjetuje primjena kortikosteroidnih pripravaka srednje i jake jakosti na manjim površinama kože, a potom razblaženih pripravaka u sljedećih desetak dana.

Analozi vitamina D3

To su spojevi za topikalnu upotrebu temeljeni na dvama analozima vitamina D3: kalcijpotriolu i takalcitolu. Analozi vitamina D3 inhibiraju prekomjernu diobu stanica i potiču normalno sazrijevanje stanica kože. Analozi vitamina D3 nanose se na područja kože pogođena psorijazom (uključujući i vlasište). Prvi učinci terapije mogu se primijetiti nakon otprilike 4 tjedna neprekidne uporabe. Analozi vitamina D3 jednostavni su za upotrebu (ne ostavljaju masni trag) i sigurni. Najčešće su nuspojave lokalna iritacija, svrbež, crvenilo, pečenje i dermatitis na licu.

Katran

Katran je destilacijski proizvod ugljena koji se u liječenju psorijaze koristi posljednjih stotinjak godina. Obično se koristi kako bi se povećalo djelovanje UV svjetla, budući da se terapija samim katranom nije pokazala dovoljno djelotvornom. Katranski preparati obično boje rublje, imaju karakterističan miris te katkada iritiraju kožu.

Retinoidi

Retinoidi su derivati vitamina A koji se koriste za liječenje psorijaze. Formule na bazi retinoida dostupne su u obliku gelova, krema ili otopina za topikalnu primjenu. Retinoidi su imunomodulirajuća sredstva koja smanjuju upalu i epidermalnu proliferaciju. Najčešća je nuspojava retinoida iritacija. Retinoidi mogu biti štetni za nerođeno dijete i kontraindicirani su tijekom trudnoće i u žena koje planiraju začeti u roku od 2 godine nakon prestanka liječenja. Nije potvrđeno da su retinoidi za liječenje psorijaze imali učinak na potomstvo u muškaraca. Radi postizanja najboljeg mogućeg ishoda tazaroten se kombinira s UVB fototerapijom ili derivatima vitamina D3.

CRO-MedEd-PSO-WEB-10-3.01.2023, EM-119920

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti

Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.

POVEZANI SADRŽAJ

Fototerapija
Kako funkcioniraju biološki lijekovi?
Biološki lijekovi za liječenje psorijaze