Terapije lijekovima

Terapije lijekovima

Odabir lijeka ovisi o tome želimo li liječiti naglo pogoršanje ili održati remisiju (spriječiti pogoršanje) i spriječiti oštećenje organa (crijeva).

Crohn_Treatment_Terapije_lijekovima_imp_text.jpg

Postoji velik raspon dostupnih terapija lijekovima, a sve imaju zajednički cilj – smanjiti upalu. Ovim lijekovima možemo uspješno ublažiti i kontrolirati uobičajene simptome bolesti. U slučaju sumnje na bakterijsku infekciju ili u slučaju boli mogu se koristiti antibiotici ili analgetici.
Protuupalni lijekovi (kortikosteroidi). Većina bolesnika s Crohnovom bolešću dobiva protuupalne lijekove tijekom buktanja simptoma.
Imunomodulatori. Ova vrsta lijekova modificira aktivnost imunosnog sustava tako da ne može uzrokovati trajnu upalu.

Biološke terapije. Biološki lijekovi u upotrebi su više od 100 godina. Inzulin i cjepiva također su biološke terapije. Nazivaju se biološkim lijekovima zato što se, za razliku od kemijskih lijekova, proizvode od ljudskih ili životinjskih proteina. Tijekom više od desetljeća, novi biološki lijekovi uspješno se koriste za liječenje imunosno posredovanih bolesti. Biološki lijekovi djeluju tako što ciljaju proinflamatorne posrednike u gastrointestinalnom traktu i time smanjuju upalu. Zbog svoje visoke djelotvornosti izazivaju i održavaju remisiju. Dostupno je nekoliko bioloških terapija za liječenje Crohnove bolesti. Bolesnici primaju biološke lijekove u obliku potkožnih injekcija ili infuzija, kod kuće ili u bolnici, ovisno o vrsti biološke terapije. Prije nego se uvede liječenje biološkom terapijom, potrebno je isključiti određene bolesti, posebice određene infekcije, kao i provjeriti određene laboratorijske pokazatelje.
Antibiotici. Pomažu liječiti apscese i smanjiti sekreciju iz fistula. Također se propisuju u slučaju teških infekcija.
Dodaci prehrani. Dodaci prehrani često su potrebni bolesnicima s općom pothranjenošću i/ili nedostacima minerala, vitamina i drugih vitalnih nutrijenata.

CRO-MedEd-CD-WEB-01-3.01.2023, EM-119926

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti
Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.

Povezani sadržaj

Dodatne mjere
Liječenje Crohnove bolesti