Što je Crohnova bolest?

Što je Crohnova bolest?

Crohnova bolest je kronično stanje. To znači da je stalna i doživotna, s naizmjeničnim razdobljima dobrog zdravlja (remisije) i razdobljima kada su simptomi aktivniji (relapsima ili buktanjem).

Crohn_about-disease_Upala_gastrointestinalnog_trakta.jpg

Extraintestinal manifestations of Crohn’s disease. Baumgart et al., 2012

Crohnova bolest može zahvatiti bilo koji dio probavnog sustava, od usta do anusa. Upaljena područja često su isprekidana, s dijelovima zdravog GI trakta između njih.
U ranim fazama se Crohnova bolest može manifestirati kao crvene lezije i bijeli aftozni ulkusi s crvenim rubom na unutarnjoj površini crijeva. S vremenom aftozni ulkusi postaju dublji i dulji (pravi ulkusi). U kasnijim fazama razvija se zadebljanje crijevne stijenke, koje može uzrokovati suženje crijevnog lumena.
Upalni proces zahvaća sve slojeve crijevne stijenke, a promjene u površinskom sloju crijevne sluznice odražavaju aktivnost u dubljim slojevima crijevne stijenke. U nekim slučajevima, upala i ulkusi mogu se protezati kompletno kroz crijevnu stijenku, stvarajući pritom apsces ili fistulu, odnosno abnormalan prolaz ili tunel iz jednog dijela crijeva u drugi ili do obližnjih organa (kože, mjehura…).
Crohnova bolest ima tijek u obliku buktanja simptoma bolesti. Nakon razdoblja bez bolesti (remisije) slijede razdoblja u kojima bolest bukti, a simptomi postanu aktivniji zbog upale. Nije moguće odrediti kada će ta razdoblja nastupiti, a također ne postoji način da se predvidi hoće li se upala raširiti i hoće li se pojaviti još intenzivnije manifestacije.
Bolest svakog bolesnika pogađa na drugačiji način. U nekih ljudi je tijek bolesti blag, s malobrojnim komplikacijama, a terapija lijekovima potrebna je samo u najaktivnijoj fazi bolesti.
Drugi pak imaju progresiju bolesti koju karakteriziraju strikture, apscesi i fistule, te zahtijeva imunomodulacijsku terapiju i/ili operaciju.

crohn_imp-text.jpg

Uzroci bolesti

Crohnova bolest je kronično stanje. To znači da je stalna i doživotna, s naizmjeničnim razdobljima dobrog zdravlja (remisije) i razdobljima kada su simptomi aktivniji (relapsima ili buktanjem).
Točan uzrok Crohnove bolesti nije poznat. Istraživači vjeruju da Crohnova bolest može biti rezultat brojnih faktora, uključujući genetiku, abnormalnu reakciju imunosnog sustava i faktore iz okoliša.

Epidemiologija bolesti

I muškarci i žene imaju jednake izglede pojave Crohnove bolesti. Uglavnom se javlja kod mlađih odraslih osoba i adolescenata između 15 i 35 godina, ali može se javiti i u mlađe djece i odraslih. Svaki peti oboljeli od Crohnove bolesti mlađi je od 20 godina. Bolest se također može dijagnosticirati i bebama.

Epidemiologija diljem svijeta

Objavljeno je mnogo različitih podataka o incidenciji i prevalenciji Crohnove bolesti. Postoje značajne razlike u podacima ovisno o geografskoj lokaciji istraživanja. Razlike se jednim dijelom mogu objasniti utjecajima iz okoliša, poput različitog stupnja urbanizacije i različitih prehrambenih navika. Razlike su također rezultat razlika u genetskim i drugim okolišnim faktorima između pojedinih etničkih skupina. U Europi prevalencija Crohnove bolesti varira od 0,6/100.000 stanovnika (Grčka) do 322/100.000 stanovnika (Njemačka).

http://www.crohnscolitisfoundation.org/what-are-crohns-and-colitis/what-is-crohns-disease/
http://www.crohnscolitisfoundation.org/assets/pdfs/living-with-crohns-disease.pdf
http://www.crohnsandcolitis.ca/About-Crohn-s-Colitis/What-are-Crohns-and-Colitis
http://www.efcca.org/en/science

- Tsianos, E., et al., The epidemiological profile of inflammatory bowel disease in different parts of North-West Greece. Ann Gastroenterol, 2005. 18: p. 434-440.
- Hein, R., et al., Prevalence of inflammatory bowel disease: estimates for 2010 and trends in Germany from a large insurance-based regional cohort. Scandinavian journal of gastroenterology, 2014. 49(11): p. 1325-1335.
- Baraga D in ostali. Epidemiologija bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo v družinski medicini. Gastroenterolog 2014; 18(Suppl 1): 10-17.
- Baumgart, Daniel C., Sandborn, William J. Crohn's disease. The Lancet, 2012, 380 (9853):1590-1605.

CRO-MedEd-CD-WEB-01-3.01.2023, EM-119926

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti
Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.

Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.

Povezani sadržaj

Kako dijagnosticirati Crohnovu bolest?
Izvancrijevne manifestacije Crohnove bolesti