Umor povezan s rakom: uzroci, simptomi, procjena i liječenje

Umor povezan s rakom: uzroci, simptomi, procjena i liječenje

dr.sc. Arnas Bakavicius, dr.med.
Vilnius Sveučilišna bolnica Santaros Klinikos

Što je umor?

Umor se definira kao uznemirujući i trajni osjećaj umora, iscrpljenosti ili gubitka energije povezan s rakom ili liječenjem raka koji se ne može povezati s nedavnim aktivnostima. Osobe s rakom opisuju umor na različite načine. Oni mogu izjaviti da se osjećaju iscrpljeno, umorno, slabo, istrošeno, ne mogu se koncentrirati ili postaju usporeni. U ukupno 48% bolesnika s rakom javlja se kronični umor. U većini slučajeva, ovaj umor postepeno će nestati nakon prekida terapije usmjerene na rak, no kod jedne trećine bolesnika može potrajati i do 5 godina ili duže. Kod većine oboljelih osoba, kronični umor negativno utječe na svakodnevno funkcioniranje, kao i na radnu sposobnost te može dovesti do smanjene kvalitete njihova života.

Što uzrokuje umor?

Uzrok umora povezan s rakom nije poznat, ali vjerovatno je posljedica same bolesti, liječenja i nuspojava liječenja. Umor može postojati prije liječenja raka; međutim, on se uglavnom povećava tijekom liječenja (tj. radioterapija, kemoterapija, kao i hormonska ili biološka terapija). Umor se ne može objasniti samo faktorima povezanim s bolešću i liječenjem. To je višefaktorski fenomen koji je povezan s rakom ili promjenama u endokrinom sustavu, poremećajem cirkadijalnog ritma (biološkog dnevnog "sata"), poremećajem regulacije mišićnog metabolizma i aktivacijom živčanog sustava, kao i povećanom ekspresijom citokina (aktivnih proteina) uzrokovanima liječenjem raka.

Procjena umora

Bolesnici obično ne prijavljuju umor. Bolesnici se ne bi trebali bojati prijaviti simptome umora. Treba napomenuti da pojava umora NIJE karakteristična kod primjene terapije za rak, NE pojavljuje se kao uobičajen tijek bolesti ili liječenja te NIJE indikacija za prekidanje liječenja. Razni upitnici (npr. Za procjenu ozbiljnosti umora kliničari su predložili ljestvicu pojave umora kod raka, revidiranu Piper ljestvicu za umor, jednostavnu ljestvicu od 0 do 10 i sl.), a jednu od njih treba upotrijebiti kod pojave simptoma.

Liječenje umora

Budući da postoji više uzroka simptoma umora kod oboljelih od raka, liječenje različitih specifičnih problema povezanih s rakom, poput anemije ili boli, može dovesti do poboljšanja. Kod bolesnika s blagim simptomima umora preporučuje se samopraćenje i strategija očuvanja energije, tj. izdvajanje više vremena i energije za važne zadatke, sprječavanje izgaranja, kao i izbjegavanje fizičke neaktivnosti. Za bolesnike s umjerenim i jakim umorom indicirano je farmakološko i nefarmakološko liječenje..

  • Preporučuje se redovita tjelesna aktivnost uz blagi početak i postupno pojačavanje. Mogu se koristiti sobni bicikli, steperi, prakticirati treninzi snage i otpora, plivanje te tečajevi aerobika, s ukupno 150 minuta aerobnih vježbi i 2 ili 3 treninga snage tjedno. Za bolesnike s većim rizikom od ozljeda potreban je individualizirani program, a programi hodanja dobra su opcija za ove bolesnike. Tjelesna aktivnost naizgled je najučinkovitija tijekom aktualne terapije raka.
  • Psihoterapija (kognitivna bihevioralna terapija, psihoedukativna i suportivna ekspresivna terapija) koja potiče promjene ponašanja i dovodi do brige o samom sebi ima najjače dokaze za konzervativno liječenje umora. Opuštajuće terapije također se mogu primjenjivati u sklopu brige o samom sebi. Najbolje vrijeme psiholoških intervencija ili kombinacije fizičkog treninga i psiholoških intervencija može biti prekida liječenja..
  • Važna je zdrava i izbalansirana prehrana. Uzimajući u obzir da mnogi bolesnici imaju problema s probavom, procjenu prehrane treba učiniti nutricionist, a u nekim posebnim slučajevima možda će biti potrebna primjena dodataka prehrani.
  • Joga, akupunktura i masaža također su pokazali obećavajuće rezultate u nekim studijama o ublažavanju simptoma umora.
  • Ključan je ustaljen cirkadijalni ritam. Za bolesnike s poremećajima spavanja preporučuje se izbjegavanje duljeg ili kasnog popodnevnog spavanja ili spavanja tijekom dana. Ne smije se uvečer konzumirati kofein.

Umor kod bolesnika s rakom često se liječi ublažavanjem povezanih stanja poput anemije, poremećaja spavanja ili boli.

Osjećate li se umorno, ne ustručavajte se posavjetovati sa svojim liječnikom o uzroku vašeg umora te što se može učiniti da se on ublaži.

Izjava o ograničenju medicinske odgovornosti
Sadržaj ovih internetskih stranica namijenjen je u svrhu informiranja i educiranja. Za personalizirani medicinski savjet obratite se svom liječniku. Uvijek zatražite savjet liječnika u svezi s bilo kojim pitanjem o zdravstvenom stanju.
Prije upotrebe bilo kojeg lijeka pa i onih koji se izdaju bez recepta kao i dodataka prehrani, pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika. Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. To uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u uputi o lijeku. Nuspojave možete prjaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava: Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), Internetska stranica: www.halmed.hr ili potražite HALMED aplikaciju putem Google Play ili Apple App Store traovine. Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti lijekova.

  1. Ebede CC, Jang Y, Escalante CP. Cancer-Related Fatigue in Cancer Survivorship. Med Clin North Am. 2017;101(6):1085-1097.
  2. Reinertsen KV, Loge JH, Brekke M i sur. Chronic fatigue in adult cancer survivors. Kronisk tretthet hos voksne kreftoverlevere. Tidsskr Nor Laegeforen. 2017;137(21):10.4045/tidsskr.17.0040.
  3. Mohandas H, Jaganathan SK, Mani MP i sur. Cancer-related fatigue treatment: An overview. J Cancer Res Ther. 2017;13(6):916‐929.
  4. Bower JE, Bak K, Berger A i sur. Screening, assessment, and management of fatigue in adult survivors of cancer: an American Society of Clinical oncology clinical practice guideline adaptation. J Clin Oncol. 2014;32(17):1840‐1850.

EM-120042; CRO-MeEd-ONC-WEB-31-27/12/2022

Pripremljeno: siječanj 2023.

Povezani sadržaj

Klinička ispitivanja
Anemija povezana s tumorom: simptomi, liječenje i uzroci